Presentatie beschrijving
“Samenvatting
De Zonnekaart Vlaanderen is een online geo-toepassing die eigenaars van gebouwen leert hoe goed hun dak scoort voor zonne-energie. Sinds de lancering in maart 2017 hebben al meer dan een half miljoen Vlamingen de applicatie gebruikt om het rendement van de plaatsing van zonnepanelen of een zonneboiler te berekenen. Mede dankzij deze laagdrempelige toepassing krijgen Vlamingen opnieuw goesting in zonne-energie: in 2017 werd het grootste bijkomende vermogen aan zonnepanelen geplaatst sinds de hervorming van de overheidssteun.
Inleiding
Eind 2016 was één op de acht gebouwen in Vlaanderen uitgerust met zonnepanelen of een zonneboiler. Heel veel gebouweigenaars met een zonnig dak beseften toen nog niet welke kans ze lieten liggen. Uit onderzoek bleek dat wie nog niet investeerde in zonne-energie, twijfelt over de kostprijs en de geschiktheid van het dak. Om daarop in te spelen, lanceerde het Vlaams Energieagentschap in maart 2017 de Zonnekaart Vlaanderen. Het is een snelle en eenvoudige geo-toepassing op www.energiesparen.be/zonnekaart, met informatie over meer dan 2,5 miljoen gebouwen in Vlaanderen. “”Hoe geschikt is mijn dak voor zonnepanelen of een zonneboiler? Hoeveel kost de installatie? Wat is de terugverdientijd? Hoeveel CO2-uitstoot vermijd ik ermee?”” Op al deze vragen geeft de Zonnekaart een helder antwoord.
Het Vlaams Energieagentschap nam het initiatief tot dit project en werkte over een periode van een jaar samen met Informatie Vlaanderen (AIV), VITO en de externe partners GIM en AUSY.
Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen
De zonnekaart vertrekt van het Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II. Om deze gegevens te verzamelen organiseerde Informatie Vlaanderen in de periode februari 2013 tot maart 2015 verschillende vluchten met laseropnameapparatuur. Voor elk “bebouwd” stukje Vlaanderen van 25 cm op 25 cm berekenden Informatie Vlaanderen en VITO vervolgens binnen de Beeldverwerkingsketen Vlaanderen de zoninstraling. Een huzarenstuk waarbij rekening werd gehouden met
• de helling en oriëntatie;
• de dagelijkse stand van de zon gedurende een volledig jaar;
• de schaduwmakers op en rond het dak: omliggende gebouwen, bomen, schouwen, … tot 200 meter verder;
• het aandeel aan diffuse straling als gevolg van bewolking;
• de regiospecifieke atmosferische parameters.
Die informatie werd – via het Grootschalig Referentie Bestand of Basiskaart Vlaanderen (GRB) – gekoppeld aan de gekende locatie van de gebouwen. Zo kreeg elk gebouw zijn score voor zonne-energie (groene kleur= ideaal, geel= bruikbaar of oranje= beperkt tot niet geschikt).
Terugverdientijd
Naast de kaarttoepassing bevat de Zonnekaart een waarheidsgetrouwe terugverdientijdcalculator voor zonnepanelen en zonneboilers. Voor elk aangeklikt gebouw krijgt de gebruikers de verwachte financiële en milieuvoordelen van de investering. De toepassing pretendeert niet 100% correct te zijn. De zonnekaart blijft een rekenmodel, gebaseerd op een momentopname (hoogtemeting 2013-2015, Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II).
Gebruiksgemak voorop
Om de gebruiksvriendelijkheid naar een maximaal niveau te tillen, werden alle drempels weggewerkt. Een adres of straatnaam volstaat om aan de slag te gaan. Binnen de 5 muiskliks krijgt de gebruiker een duidelijk rapport met een eerste inschatting van de kostprijs, besparing en terugverdientijd van zonnepanelen of een zonneboiler op het gebouw dat hij selecteerde. Er wordt gewerkt met aannames die van toepassing zijn op gemiddelde gezinssituaties en gemiddelde marktprijzen (aanpasbaar voor wie dat wenst) waarbij de verschillende kostenonderdelen (vb. marktprijzen van de installaties, energieprijzen, heffingen en premies,…) regelmatig worden geactualiseerd.
Opnieuw goesting in zonne-energie
De absolute meerwaarde van de zonnekaart is dat het opnieuw “goesting” creëert in zonne-energie. Met de Zonnekaart wil de Vlaamse overheid zoveel mogelijk gezinnen, bedrijven, verenigingen, scholen, overheden, … overtuigen om mee te investeren in zonne-energie. Met meer dan 500 000 unieke bezoekers is de website erin geslaagd een groot publiek te bereiken én te motiveren voor de installatie van zonnepanelen. Mede dankzij de zonnekaart is in 2017 het grootste bijkomende vermogen (nl. 177 MW, dat is bijna 40% meer dan in 2016) aan zonnepanelen geplaatst sinds de hervorming van de overheidssteun in Vlaanderen. Qua sensibilisering is daarmee het beoogde resultaat bereikt. Het is namelijk de bedoeling dat de Zonnekaart er samen met de rest van het zonneplan voor zorgt dat Vlaanderen de omslag naar hernieuwbare energie versnelt én zo ook de Europese doelstellingen haalt.”