GeoSpatial Awards: wie navigeert naar de winst?

Op 24 april organiseren Agoria en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) voor de derde keer BeGeo, hét congres in ons land over geolocatie en GIS-technologie (geografisch informatiesysteem). Net als tijdens de vorige edities worden er ook dit keer vier GeoSpatial Awards uitgereikt, de lauwering van de mooiste en innovatiefste geoprojecten van het voorbije jaar.“Met die onderscheidingen willen we Belgische GIS-projecten in de bloemetjes zetten”, vertelt Peter Bogaert, GIS-beleidsmedewerker bij Stad Gent en voorzitter van Flagis, de GIS-gebruikersvereniging van Vlaanderen. Flagis en haar Belgisch-Luxemburgse zusterorganisatie AM/FM GIS Belux reiken de GeoSpatial Awards dit jaar al voor de vijfde keer uit. Voor de derde opeenvolgende keer gebeurt dit als afsluiter van het BeGeo-congres.

Alfa Bèta Geo

Peter Bogaert: “Geo-informatie wordt steeds belangrijker in dienstverlening voor burgers en klanten, van een buurtbevraging organiseren tot de optimalisatie van saleskanalen. Meer dan ooit is locatie een cruciale parameter in de digitale economie. De geografische informatieverwerking en analyse zijn dan ook non-stop in beweging. De academische wereld en privéspelers verschaffen zowel overheden als bedrijven nuttige geografische analyses en vernieuwende inzichten.”

Bekroning

“Industrie en overheid leren de mogelijkheden en meerwaarde van geolocatie langzaam maar zeker kennen. Maar het kan nog stukken beter. Daarom werden de GeoSpatial Awards in het leven geroepen: om de mooiste projecten en toepassingen onder nationale aandacht te brengen. Dat doen we dit jaar voor de derde keer samen met BeGeo, en we hebben minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo kunnen strikken om de awards mee uit te reiken.”

10 genomineerden, 4 prijzen

Er worden op BeGeo vier GeoSpatial Awards uitgereikt, waar telkens een select clubje genomineerden naar meedingt:
1. GeoSpatial Award voor het beste eindwerk (vier nominaties): deze wordt uitgereikt aan een student op basis van zijn afstudeerwerk, hetzij een bachelorpaper, een masterthesis of een doctoraalscriptie;
2. GeoSpatial Award voor projecten, opgestart door de overheid (drie nominaties);
3. GeoSpatial Award voor projecten, gestart vanuit een privéonderneming (drie nominaties).
4. GeoSpatial Publieksprijs (tien nominaties): de aanwezigen op BeGeo kunnen tijdens het congres hun stem uitbrengen op een van de genomineerden uit de drie vorige categorieën.”

Breder publiek

De BeGeo-bezoekers beslissen over de publieksprijs, maar de drie andere awards en nominaties worden toegekend door een achtkoppige jury. Peter: “Die houdt bij de beoordeling van de projecten rekening met drie criteria – de innovatie, de impact en de resultaten – en bestaat uit een mix van academici en vakexperts uit de industrie en de overheid.”
Het deelnemersveld voor de awards wordt jaar na jaar breder: “Vorig jaar won VisuRIS, een project van de Vlaamse Waterweg de award én publieksprijs. Onder de kandidaten uit academische hoek telden we niet enkel geowetenschappers maar ook handelswetenschappers. We spreken ook een steeds breder publiek aan met het congres, zo merk je dat steeds meer sectoren het economische belang van geolocatie inzien.”

Win-win voor partners

Een project is altijd het werk van verschillende partners. Kaapt een overheidsinstantie of een privéonderneming een prijs weg, dan zit daar een GIS-bedrijf achter dat het project mee heeft getrokken of uitgewerkt. “Zij profiteren sowieso mee van het prestige van de award”, legt Peter uit, “Het zijn niet alleen zij die het podium opklimmen die een GeoSpatial Award verzilveren. De stille krachten achter de schermen genieten evenveel mee van de publiciteit.”
De impact van een nominatie of winst valt dus niet te onderschatten. “Nu de awards uitgereikt worden op het BeGeo-congres, komen de genomineerde projecten onder de aandacht van meer dan 1000 aanwezigen”, onderstreept Peter. “Daarnaast geeft het extra glans aan een project en is het een onmiskenbare interne boost voor de projectmedewerkers.”

Vind de andere artikelen

Uw kans wagen voor de GeoSpatial Awards 2018?
Registreer uw project op www.begeo.be. U vindt er ook meer info over de procedure.

Meer weten over het BeGeo-congres en de beurs op 24 april 2018? Bekijk de praktische info.

“Nu de awards uitgereikt worden op het BeGeo-congres, komen de genomineerde projecten onder de aandacht van meer dan 1000 aanwezigen”

© Copyright 2017 BEGEO - Alle rechten voorbehouden