Geolocatie en de toekomst van mobiliteit

Geolocatie en realtime data zijn van cruciaal belang voor de toekomst van mobiliteit. Michael Bültmann, Managing Director van HERE Technologies, bespreekt hun impact op de toekomst.

Hoe geolocatie de toekomst van mobiliteit stuurt

Met steden die voortdurend evolueren en een exponentieel groeiende wereldbevolking is betrouwbare en realtime geo-informatie cruciaal. Immers: hoe drukker het wordt rondom ons, hoe efficiënter we de mobiliteit van goederen, diensten en mensen moeten organiseren. En daar speelt geolocatie een belangrijke rol in.

Het Duitse HERE Technologies ontwikkelt momenteel een platform om realtime gegevens te delen en op te sporen. Het bedrijf experimenteert ook met een sensor die zowel informatie over de omgeving vastlegt als uitzendt. Tijdens BeGeo zal Michael Bültmann, Managing Director van HERE Technologies, ingaan op de mogelijkheden van geolocatie en de technologie erachter.

Naar een veiligere wereld

Geolocatie heeft een enorme potentiële impact op het vlak van incidentbeheer. Denk maar aan een wagen die een gevaarlijke situatie nadert: zijn sensoren sturen die informatie naar de cloud, waarna ze verspreid wordt naar andere auto’s in de buurt die deze info krijgen. Dat systeem kan de verkeersveiligheid drastisch verbeteren.

Over de hele wereld worden momenteel autonome rij- en parkeeroplossingen ontwikkeld. Helaas gaan deze experimenten soms fout, zoals onlangs in de VS, toen een dodelijk ongeval werd veroorzaakt door een zelfrijdende auto.

“Toch verwachten we een complete verschuiving op het gebied van transport en mobiliteit”, stelt Michael Bültmann. “Door de geolocatie van voertuigen te begrijpen en te verbeteren, kan autonoom rijden realiteit worden. Maar daarvoor hebben we eerst een laserscherpe positionering nodig, tot op de centimeter nauwkeurig. Zo zorgen we ervoor dat de auto op de juiste rijstrook rijdt en goed manoeuvreert, zodat hij bijvoorbeeld kan parkeren.”

De toekomst van mobiliteit

“Geolocatie is van gigantisch belang voor de toekomst van mobiliteit”, gelooft Michael Bültmann. “Een cruciaal aspect is het verzamelen van gegevens. Alleen als we veel meer gegevens op een intelligentere manier gebruiken, zullen we transport en mobiliteit aanzienlijk verbeteren.”

“Kijk maar naar het intelligente mobiliteitsdiensten. Als ik in Brussel ben en naar het vliegveld wil, kan ik gemakkelijk mijn eigen vervoer combineren met andere mensen die dezelfde plannen hebben. We hebben alleen een vertrekpunt nodig.”

“Het potentieel voor veiligere wegen, een betere mobiliteit en hogere levenskwaliteit is enorm,” stelt Michael Bültmann. “Mobiliteit zou kostenefficiënter en duurzamer worden en we zouden mobiliteitsstromen veel nauwkeuriger kunnen voorspellen. Geolocatie op basis van realtime data is echt de weg naar de toekomst.”

Vind de andere artikelen

Schrijf je in voor BeGeo 2018, waar Michael Bültmann een van de keynotes zal geven.

Michael Bültmann

Het potentiële belang van geolocatie voor veiligere wegen, betere mobiliteit en meer levenskwaliteit is enorm”– Michael Bültmann, HERE Technologies.

© Copyright 2017 BEGEO - Alle rechten voorbehouden