BeGeo 2018: “De muren rond onze niche vallen weg”

Op 24 april organiseren Agoria en het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) voor het derde jaar op rij BeGeo, het nationaal congres en beurs rond geolocatie en GIS-technologie (geografisch informatiesysteem). Anno 2018 is geodata-analyse allang geen niche meer, weet Ingrid Vanden Berghe, administrateur-generaal bij het Nationaal Geografisch Instituut. “BeGeo wordt steeds meer een ontmoetingsplaats tussen de geolocatiesector en mainstream IT.”

“Alles gebeurt ergens. Wil je data capteren, koppelen en analyseren, dan speelt de plaats waar je die gegevens verzamelt een essentiële rol. Of: locatiebepaling is cruciaal in de digitale economie”, legt Ingrid Vanden Berghe uit. “Waar is de markt nog onverzadigd? Liggen er misschien opportuniteiten voor bepaalde segmenten? Locatie telt steeds meer mee, en morgen nog meer dan vandaag. In het tijdperk van het Internet of Things speelt geolocatie nu al een primordiale rol.”

Expo aan de wereld

Ingrid Vanden Berghe: “Agoria en het NGI organiseren het congres en de beurs voor het derde jaar op rij, om onze oplossingen en de nieuwste trends in de kijker te zetten. De muren rond onze niche vallen weg, onze technologie zit niet langer in een bubbel. Flexibele geo-oplossingen spreken een steeds breder spectrum van uiteenlopende sectoren aan. Zo stelden we vorig jaar het hete hangijzer ‘veiligheid’ centraal, en brachten we in aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon innoverende projecten voor het politie- en veiligheidskorps op het voorplan.”

Eigenaardig beestje

“Het belang van geolocatie en data-analyse wordt vandaag ook erkend door de mainstream IT-wereld”, gaat Ingrid Vanden Berghe door. “Maar toch moeten we nog beter uitgelegd krijgen dat onze technologie een wereld op zich is, met specifieke concepten, eigen algoritmes en referentiesystemen. Het is belangrijk dat beide werelden elkaar ontmoeten en in dialoog gaan: zo leren we beter elkaars taal te spreken.”

Mekka voor geo

Maar BeGeo is niet enkel een vitrine waarin de GIS-wereld zijn parels aan ondernemers en overheid uitstalt. Het is ook vooral een evenement voor geospecialisten zelf. “Op BeGeo wordt uitvoerig besproken welke nieuwe uitdagingen er op ons afkomen, hoe we efficiënter met big data kunnen omgaan enzovoort. Ons congres is hét symposium voor alles wat er reilt en zeilt in de wereld van geolocatie: van vernieuwende projecten over best practices tot alternatieve werkmethodes”, vertelt Ingrid Vanden Berghe.

Jong bloed

Die GIS-sector groeit sterk, maar is te dun bevolkt: de vraag naar geospecialisten is veel groter dan het aanbod. Nieuw op BeGeo dit jaar is daarom de focus op STEM-opleidingen (Science, Technology, Engineering & Mathematics). Ingrid Vanden Berghe. “Een halve dag van het congres wordt opgehangen aan de komst van 400 leerlingen uit het middelbaar onderwijs, georganiseerd door de verenigingen van leraars aardrijkskunde. Vanaf de middag voegen de scholieren zich bij ons op BeGeo, waar ze een aangepast programma volgen. Op de afsluitende beurs kunnen ze onder meer drones bewonderen.
We zitten met een nijpend tekort aan gekwalificeerde profielen in onze branche. Daarom proberen we onze expertise bij een zo jong mogelijk publiek bekend te maken. We willen geolocatie niet per se ‘sexy’ maken voor jongeren, maar hen wel duidelijk maken dat het geen ver-van-hun-bed-show is en allesbehalve saai. Jongeren gaan zelf dagelijks met geolocatietechnologie aan de slag, wanneer ze hun smartphone gebruiken. Dat is de bottomline van ons opzet: onze technologie is een bruikbaar, populair goed en zit overal in verborgen.”

Vind de andere artikelen

Meer weten over het BeGeo-congres en de beurs op 24 april 2018? Bekijk de praktische info.

“Geotechnologie zit overal in verborgen”

© Copyright 2017 BEGEO - Alle rechten voorbehouden